KNDB is één van de 20 ondernemersorganisaties die de petitie heeft ondertekend die vandaag aan de Eerste Kamer wordt aangeboden waarin wordt opgeroepen om het minimumuurloon gefaseerd in te voeren en de werkgeverslasten te verlagen.
Na de forse stijging van het WML van ruim 10% per 1 januari jl., is het kabinet voornemens om per 1.1.2024 een wettelijk minimumuurloon te introduceren op basis van een 36-urige werkweek. Dit betekent opnieuw een forse loonkostenstijging voor werkgevers, zeker voor diegene die op dit moment een langere werkweek hebben dan 36 uur (drogisterijbranche zit op een 37-urige werkweek). Werkgevers pleiten daarom voor een gefaseerde invoer van een minimumuurloon door eerst een stap te zetten naar 38 uur en tegelijkertijd de werkgeverslasten structureel te verlagen.
Nu worden met sociale premies fors meer middelen opgehaald dan noodzakelijk. Uit die opgepotte gelden kunnen lagere werkgeverspremies gefinancierd worden om daarmee de negatieve effecten van de invoer van een minimumuurloon op te vangen.
Ondernemers hebben begrip voor een stijging van het wettelijk minimumloon (WML), koopkrachtbehoud voor medewerkers is belangrijk. Tegelijkertijd vinden ondernemersorganisaties dat het in de discussie ontbreekt aan aandacht voor de snelle loonkostenstijgingen in heel korte tijd en aan de optelsom van meerdere lastenstijgingen die een grote druk zetten op de levensvatbaarheid van ondernemingen. Zo’n loonkostenstijging werkt bovendien door in het hele loongebouw omdat een loonstijging aan de onderkant alle lonen omhoog duwt.
Als de Eerste Kamer dit wetsvoorstel goedkeurt kan dit effect hebben op de continuïteit van veel ondernemingen in Nederland.