De laatste tijd is er veel te doen over ongewenst gedrag op de werkvloer. En toch maakt dit thema al jarenlang onderdeel uit van goed werkgeverschap en de Risico-Inventarisatie & -Evaluatie (RI&E), kortom het bieden van een veilige werkomgeving.
Je kunt nog zoveel beschrijven, het blijven maar letters op papier. Het creëren van een veilige werkomgeving is een thema dat net zo eenvoudig tijdens een voortgangsgesprek of teambespreking aan bod kan komen als het informeren naar ontwikkelwensen.
We lezen steeds over het reageren op signalen. Maar dat is de omgekeerde wereld. Je auto breng je toch ook jaarlijks voor de APK naar de garage opdat je niet met panne langs de weg komt te staan.
Een goede leidinggevende is niet afhankelijk van signalen. Het begint met een goede analyse van de risico’s, het bespreken van kenmerken van ongewenst gedrag, het stellen van grenzen, het delen van ervaringen en eventueel te nemen maatregelen. Die leidinggevende informeert bij zijn werknemers of zij ervaringen hebben met ongewenst gedrag of gedrag door derden waarvan zij vinden dat het niet deugt. Of hebben ze wel eens iets gezien waarover ze een slecht gevoel hadden, maar hun mond hebben gehouden. Met zo’n benadering bereik je meer dan met welk protocol dan ook.
Vertrouwenspersoon
Weet dat werknemers van zelfstandige drogisterijbedrijven de beschikking hebben over een vertrouwenspersoon. U kunt dit punt tijdens een teambespreking zeker aan de orde stellen. Daarbij kunt u uw werknemers voor deze vertrouwenspersoon doorverwijzen naar DID en/of KNDB.