Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is het dragen van een mondkapje in onder andere winkels, musea, restaurants en theaters vanaf 1 december verplicht. Ook in het onderwijs (met uitzondering van de basisschool) moeten mensen dan een mondkapje dragen. De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder. Wie de regel niet naleeft, riskeert een boete van 95 euro.
De mondkapjesplicht geldt zowel voor klanten als voor eigen medewerkers.
Een mondkapje moet de neus en mond volledig bedekken en het moet ontworpen zijn om de verspreiding van virussen tegen te gaan. Een spatscherm (faceshield) bedekt de neus en mond niet volledig, en mag daarom niet worden gebruikt als alternatief voor een mondkapje. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een sjaal of bandana.
Contactberoepen
Bij contactberoepen is de 1,5 meter maatregel vaak niet realistisch. Daarom wordt ook bij onder andere de kapper, tijdens de rijles en bij de nagelstyliste het dragen van een mondkapje verplicht (de klant van de schoonheidsspecialist is uitgezonderd). Dit geldt zowel voor de klant als voor de beoefenaar van het contactberoep. Zorgverleners zoals huisartsen en fysiotherapeuten zijn uitgezonderd van de plicht.
Uitzonderingen
De verplichting tot het dragen van een mondkapje geldt niet voor kinderen jonger dan 13 jaar, voor mensen die vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen of opzetten en voor klanten van de schoonheidssalon (voor een gezichtsbehandeling).
Meer info over de mondkapjesplicht voor mensen met een beperking of een ziekte leest u HIER.
Handhaving en Toezien op naleving
Ondernemers worden geacht een aantoonbaar deurbeleid te hanteren en actief toe te zien op naleving van de maatregelen in de winkel. Een duidelijke poster op de deur helpt daarbij (onderaan deze pagina zijn verschillende posters te downloaden).
Een ondernemer kan ervoor kiezen om een mondkapje verplicht te stellen in zijn winkel. In dat geval mag een klant die geen mondkapje draagt de toegang worden geweigerd.
Medewerkers en ondernemer hoeven niet als politieagent op te treden. Zij mogen bijvoorbeeld ook niet naar de medische conditie van de klant vragen, waardoor niet gehandhaafd kan worden op de vrijstelling.
De mondkapjesplicht is een verantwoordelijkheid voor iedereen persoonlijk. De ondernemer wordt niet beboet voor klanten die geen mondkapje dragen.
Faceshield/spatkap
Klanten moeten hun neus en mond volledig bedekken met een mondkapje. Een faceshield is voor hen sowieso niet toegestaan.
Tijdens het vragenuurtje op 24 november heeft minister De Jonge van VWS in de Tweede Kamer hierover het volgende gezegd:
“Een faceshield is geen alternatief voor een mondkapje. Dat wil zeggen voor de klant. De werkgever kan wel tegen werknemers zeggen dat ze niet de hele dag een mondkapje op hoeven. Dat is ook niet goed voor hun gezondheid. De werknemers mogen dan een faceshield dragen, maar wel een echt faceshield en niet een faceshield dat alleen voor de mond zit.”
Inmiddels staat op de site van Rijksoverheid onderstaande over het faceshield:
Als voor de uitvoering van werkzaamheden dit ondoenlijk of onmogelijk is, dan kan een spatscherm (faceshield) overwogen worden. Werkgevers mogen er dan voor kiezen om werknemers op het werk een spatscherm te laten dragen in plaats van een mondkapje.
Belangrijk is dat personeel onderling nog steeds afstand van elkaar houdt. Houd er rekening mee dat spatschermen niet dezelfde werking hebben als mondkapjes. Er kan nog steeds lucht langszij stromen.
Ons advies: mocht je als werkgever je medewerkers een faceshield laten dragen, zorg dan voor een goede motivatie (communicatie/verstaanbaarheid, spatschermen bij de kassa/adviesbalie, etc.).
Los van het feit of het mag, zullen ondernemers in hun afweging wellicht ook de ervaring van hun klanten mee laten wegen. Als de klant een faceshield als niet veilig ervaart, kan dat afstralen op de winkel.
De mondkapjesplicht geldt in eerste instantie voor drie maanden. Na die periode is verlenging mogelijk. Zodra er geen medische noodzaak meer is worden de regelingen weer ingetrokken.
Dit artikel is tot stand gekomen met de kennis t/m 1 december.
Op de site van Rijksoverheid is veel informatie terug te vinden.