Wat moet een werkgever weten over loondekking bij ziekte, quarantaine en hoe om te gaan met (preventieve) maatregelen?
De KNDB heeft eind maart een Infoblad opgesteld met vragen en antwoorden hoe de loondekking bij de ziekteverzuimverzekering is geregeld, hoe om te gaan met (preventieve) maatregelen, quarantaine en meer werkgeversgerelateerde Q&A.
Ook is het belangrijk dat de drogisterij – als een belangrijk verkooppunt van zelfzorggeneesmiddelen en persoonlijke hygiëne – blijft functioneren en dat werknemers naar het werk komen als zij geen klachten hebben. Dit wordt bevestigd door het feit dat het CBD bevestigt dat de drogisterijbranche tot één van de cruciale, vitale beroepen behoort.
Update 9 juni
Inmiddels worden beperkende maatregelen langzaam verruimd. Ook het op vakantie gaan mag gelukkig weer.
Covid-19, de maatregelen en de risico’s ervan, ‘overvallen’ ons dus niet meer. Dit verandert ook de mogelijke consequenties als men zich niet aan de richtlijnen van het RIVM houdt.
Hoe zit het ook alweer met verjaring van vakantiedagen?
De opgebouwde vakantiedagen van 2019 verjaren op 1 juli 2020. Tenminste, de wettelijke vakantiedagen (de eerste 20 voor een fulltimer) verjaren na 6 maanden, de bovenwettelijke vakantiedagen verjaren na 5 jaar. Bovenwettelijke vakantiedagen zijn alle dagen boven de 20 voor een fulltimer (onze cao schrijft 25 vakantiedagen voor, dan zijn die 5 bovenwettelijke dagen).
Wijs werknemers erop dat zij de dagen van 2019 tijdig opmaken om verjaring te voorkomen.
Annulering vakantie i.v.m. Covid-19
Een werkgever hoeft niet in te stemmen met een verzoek van de werknemer die haar geplande vrije dagen voor komende zomer wil annuleren. Ondanks de Covid-19-perikelen waarin we ons bevinden, is het goed voor de gezondheid en het welzijn van mensen om regelmatig vrij te nemen om lichaam en geest op te laden. Ook als er geen (buitenlandse) vakantie gepland staat.
Angst om te werken i.v.m. Covid-19
Sommige werknemers willen niet werken uit angst om besmet te raken met het coronavirus. In dat geval adviseren wij u afspraken met deze werknemer te maken over het opnemen van vakantiedagen, het opnemen van onbetaald verlof of eventueel een andere overeenstemming op papier te zetten en beiden te ondertekenen.
Gevolgen voor vakantie naar code oranje
Werknemers die een vakantie naar het buitenland overwegen dienen zich goed te bedenken dat mogelijke gevolgen voor hun eigen rekening komen.
Momenteel (begin juni 2020) luidt het advies dat je na een bezoek aan een land met code oranje twee weken in thuisquarantaine moet. Hiervoor zal een werknemer op voorhand bijv. al extra vakantiedagen (of onbetaald verlof) moeten aanvragen. Maar ook als een vakantieganger – door aanscherping van plaatselijke coronamaatregelen – langer op de vakantiebestemming moet blijven, is dit voor eigen rekening. Normaliter ligt quarantaine niet in de risicosfeer van de werknemer, maar nu is dit gegeven vooraf al bekend en neemt een werknemer zelf bewust dit risico. Inhouding van loon is een zware sanctie en kan door een werknemer worden aangevochten. Daarom is het noodzakelijk uw werknemer van te voren schriftelijk te waarschuwen voor eventuele consequenties.
Voor werkgever is het aan te raden om personeel in ieder geval in het algemeen te waarschuwen dat zij de richtlijnen vanuit de overheid moeten volgen. Bovendien is het aan te raden om uw werknemers vooraf schriftelijk te wijzen op de consequenties van het op vakantie gaan naar een land met code rood of oranje: werknemer moet dan twee weken in quarantaine, en zal indien zij daarom de arbeid niet kan verrichten ook geen loon ontvangen.
Hieronder kunt u desgewenst een modelbrief downloaden waarmee u uw werknemers kunt waarschuwen.
Ga wijs op reis, gaf premier Rutte eerder al aan.