De KNDB heeft de CAO voor werknemers in de drogisterijbranche opgezegd per 1 juli 2021.
Waar moet u op letten en hoe zit het met de arbeidsvoorwaarden van huidige en toekomstige werknemers.
De afgelopen drie jaar is de CAO drogisterijbranche steeds stilzwijgend ongewijzigd verlengd.
Nu de CAO formeel is opgezegd kan dit gevolgen hebben.
Voor werknemers die in dienst zijn bij een zelfstandige drogisterij op het moment dat de CAO afloopt, blijven alle CAO-afspraken in principe gewoon gelden. Bijvoorbeeld het aantal vakantiedagen, de loondoorbetaling bij ziekte en de inzetbaarheidsuren. Dit wordt ook wel ‘nawerking’ van de CAO genoemd. De afspraken in de CAO zijn in dat geval onderdeel geworden van de arbeidsvoorwaarden van de werknemer.
De arbeidsvoorwaarden uit de laatste CAO blijven van kracht tot het moment dat er eventueel een nieuwe arbeidsovereenkomst wordt aangegaan die niet meer verwijst naar de CAO drogisterijbranche of er anderszins met de werknemer andere arbeidsvoorwaarden worden afgesproken.
In een CAO-loze periode kunnen met (nieuwe) werknemers eventueel afwijkende arbeidsvoorwaarden afgesproken worden. Een eventuele nieuwe CAO kan dan wel tot gevolg hebben dat de afspraken die u met een werknemer heeft gemaakt tijdens die CAO-loze periode, ongeldig zijn. Bijvoorbeeld omdat ze voor de werknemer ongunstiger zijn dan de voorwaarden die in die nieuwe CAO beschreven staan. Dat komt doordat een nieuwe CAO in de praktijk meestal met terugwerkende kracht wordt gesloten (en doorgaans aansluit op de laatste CAO).
Salarisverhogingen
Omdat er nog geen nieuwe CAO is afgesloten, is er ook geen sprake van collectieve salarisverhogingen. Wees voorzichtig bij het geven van vrijwillige salarisverhogingen. Het staat u vrij om dit te doen, maar dit kan niet zomaar worden verrekend met verplichte loonstijgingen die u op grond van een eventuele nieuwe CAO moet doorvoeren. Dit kan wel als u de salarisverhoging schriftelijk vastlegt en voorwaardelijk verstrekt. Wij adviseren in dat geval schriftelijk aan werknemers te melden dat het om een voorwaardelijke loonsverhoging gaat die met een eerstvolgende CAO-verhoging zal worden verrekend. TIP als u boven schaalloon betaalt: verstrek dan uitsluitend een loonsverhoging over het schaalloon, niet over het loon daarboven.
Loonstijgingen op grond van leeftijd of functiejaren in de CAO-salaristabel moeten wel toegekend worden. Dit is namelijk een arbeidsvoorwaarde die nawerkt.
Nieuwe werknemers, nieuwe arbeidsovereenkomsten
Met werknemers die op of na 1 juli 2021 worden aangenomen (of waarbij een nieuw contract wordt aangeboden binnen de ketenbepaling) kan een werkgever individuele afspraken over arbeidsvoorwaarden maken. In dat geval kan de werkgever ervoor kiezen de arbeidsovereenkomst niet meer naar de CAO drogisterijbranche te laten verwijzen, of op te nemen dat de CAO drogisterijbranche wel van toepassing is, maar met uitzondering van de artikelen …..
Het lijkt ons geen wenselijke situatie om binnen één bedrijf verschillende arbeidsvoorwaarden toe te passen. Ongelijkheid op arbeidsvoorwaarden binnen een klein team kan ontwrichtend werken. Bovendien geldt ‘gelijk werk, gelijk loon’. De KNDB adviseert u dan ook de CAO te blijven toepassen of, als u afwijkende afspraken wilt maken, deze met alle werknemers overeen te komen.
Als er wel weer een CAO wordt afgesloten, komen afspraken uit een zogenaamde CAO-loze periode wel te vervallen als ze in strijd zijn met de nieuwe CAO-bepalingen.
Zonder CAO kan er bovendien een oneerlijk speelveld ontstaan. Bedenk dus goed of u er verstandig aan doet om uitsluitend het wettelijk kader toe te passen in een tijd van krapte op de arbeidsmarkt.
Enkele vragen en antwoorden, nu een CAO-loze periode aanbreekt.
1. Moeten we de ‘oude’ CAO blijven toepassen en is er verschil voor leden en niet-leden?
Zelfstandige drogisterijondernemers (georganiseerde werkgevers lid van de KNDB, en niet-leden) moeten de CAO blijven toepassen voor werknemers die gedurende de looptijd van de CAO in dienst zijn gekomen. Dit heet nawerking.
Dit geldt zowel voor werknemers waarbij in de arbeidsovereenkomst naar de CAO drogisterijbranche wordt verwezen, als bij werknemers waar de CAO wordt toegepast (zonder deze expliciete verwijzing).
2. Betekent het feit dat er geen CAO meer is dat er geen loonsverhogingen zijn voor de komende periode?
De CAO loonschalen worden voorlopig niet verhoogd. De onderkant van het loongebouw wordt echter al enige tijd ‘ingehaald’ door het wettelijk minimumloon (WML). Vandaar dat wij sinds 1 januari 2019 al loonschalen op onze site opnemen, waarbij de ‘groene’ schalen door het WML zijn aangepast (steeds per 1 januari en per 1 juli).
3. Er komt een nieuwe werknemer in dienst. Welke arbeidsvoorwaarden gelden voor haar?
In de model arbeidsovereenkomsten die de KNDB aan haar leden beschikbaar stelt, staat de tekst opgenomen; ‘Op deze arbeidsovereenkomst is de CAO voor medewerkers in de drogisterijbranche van toepassing’. Vanaf 1 juli 2021 kan een werkgever ervoor kiezen deze zinsnede uit een nieuwe arbeidsovereenkomst weg te laten. Alternatief is de volgende zin:
Op deze arbeidsovereenkomst is de CAO voor medewerkers in de drogisterijbranche van toepassing met uitzondering van de artikelen ….’. (door u zelf in te vullen welke artikelen u uitzondert)
Voor een nieuwe werknemer mag je direct bij indiensttreding nieuwe afspraken maken omdat er geen sprake van nawerking is.
4. Hoe om te gaan met feestdagen, vakantiedagen en andere bepalingen?
Door de nawerking blijven alle CAO-bepalingen ook na 1 juli 2021 van toepassing op werknemers die een arbeidsovereenkomst hebben die verwijst naar de CAO drogisterijbranche en de werknemers waarop de CAO drogisterijbranche werd toegepast tot 1 juli 2021.
Maar als u met een nieuwe werknemer overeenkomt dat de CAO drogisterijbranche van toepassing is, dan gelden ook voor haar de bepalingen van de CAO.
Op deze site kunnen leden met hun persoonlijke login arbeidsovereenkomsten en andere modelcontracten en -formulieren downloaden (ook de aangepaste versie per juli 2021).