Een ondernemer in de drogisterijbranche kan te maken krijgen met verschillende vormen van winkelcriminaliteit; diefstal, overval, fraude of inbraak. De KNDB biedt u tal van handreikingen om de kans op agressie en geweld en winkelcriminaliteit te verkleinen.
Slachtofferhulp via DOeN
Voor zelfstandige drogisterijondernemers is slachtofferhulp ondergebracht bij Slachtofferhulp DOeN via tel. 088 – 5150 700. Deze slachtofferhulp wordt gefinancierd via Stichting Duurzame Inzetbaarheid Drogisterijen (DID).
Winkeldieven betalen (€ 181 regeling)
Winkeliers claimen steeds vaker de door diefstal geleden schade bij de winkeldief. Door de regeling winkeldieven betalen (de opvolger van afrekenen met winkeldieven) moeten winkeldieven een vergoeding van € 181 betalen voor de schade die ze veroorzaken.
Week van de Winkelveiligheid
Jaarlijks wordt in oktober de Week van de Winkelveiligheid georganiseerd om ondernemers en werknemers extra alert te maken op winkelveiligheid in de aanloop naar de donkere dagen. Kijk voor meer informatie over de Week van de Veiligheid op deweekvandeveiligheid.nl.
Onderstaande documenten en trainingen bieden handvatten om de veiligheid in uw winkel te vergroten:
- Veiligheidsplan Drogisterijen
- HANDBOEK VEILIGHEID DROGISTERIJ
- Overvalpreventieplan
- Checklist overvalcriminaliteit
- Aanpak Veiligheid Kleine Bedrijven (VKB)
- Word slimmer dan een crimineel: online Veilig Ondernemen Scan
- online training Aanhouden Winkeldieven
- online training Veilig in de Winkel
- online training: laat je niet overvallen
- online training Voorkomen van en omgaan met agressie in de winkel
Keurmerk Veilig Ondernemen
Het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) verbetert op een gestructureerde manier de veiligheid van winkelgebieden en bedrijventerreinen. Lees hier meer.
Verkoop Chemische Producten/Terrorismebestrijding
Sommige producten/grondstoffen die in onze winkels verkocht worden, kunnen gebruikt worden om explosieven te maken. Het is dus belangrijk deze stoffen op verantwoorde wijze te verkopen. Verdachte transacties kunnen 24/7 gemeld worden bij het Meldpunt Verdachte Transacties Chemicaliën via 088 – 1540 000.
Lees meer hierover via de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. U kunt ook de folder of poster hierover downloaden.