De zomer staat voor de deur. De vakantie komt er weer aan. Dat is heerlijk, maar kan soms ook tot discussies leiden.
Houd de vakantie-uren van uw werknemers nauwkeurig bij en deel deze informatie ook met elkaar.
Hoeveel vakantiedagen heeft uw werknemer precies meegenomen van vorig jaar, welke dagen zijn inmiddels vervallen en hoe zit het nou met wettelijk en bovenwettelijke vakantiedagen? Dit zijn slechts enkele van de vele vragen als het gaat om opgebouwde vakantiedagen.
Wij frissen uw geheugen even op.
Wettelijk, bovenwettelijk en verjaring
De wet bepaalt dat elke werknemer recht heeft op minimaal vier weken vakantie per jaar. Voor een fulltimer hebben we het dan over viermaal het aantal uren dat de werknemer werkt (zeg 20 dagen per jaar). Deze vakantiedagen verjaren na 6 maanden. Dus vakantiedagen opgebouwd over 2017, dienen uiterlijk op 30 juni 2018 te zijn opgenomen.
Onze CAO spreekt van 25 vakantiedagen voor een fulltimer. Dit zijn dus 5 bovenwettelijke dagen (wederom op fulltime basis: 37 uur per week). Bovenwettelijke vakantiedagen verjaren na 5 jaar. Bovenwettelijke vakantiedagen opgebouwd in 2017 vervallen dus op 31 december 2022.
Bovengenoemde vervaltermijnen worden niet gehanteerd wanneer blijkt dat een werknemer om bijzondere redenen niet in staat is geweest de vakantiedagen op te nemen.
Opname vakantiedagen door werknemer
In principe heeft de werknemer het recht om zelf te bepalen wanneer zij haar vakantiedagen wenst op te nemen. Dit verzoek moet ze schriftelijk indienen. Vervolgens heeft de werkgever twee weken de tijd om hier schriftelijk bezwaar tegen te maken. U moet een gewichtige reden hebben om het bezwaar te kunnen laten slagen. Daarvan is sprake wanneer meerdere werknemers in dezelfde periode vakantiedagen wensen op te nemen, waardoor het lastig wordt om de onderneming in die periode draaiende te houden.
Vakantie en ziekte
Tijdens ziekte gaat de opbouw van vakantiedagen door (deze gewijzigde wetgeving is sinds 2012 van kracht). Als men tijdens ziekte vakantieverlof aanvraagt, is het raadzaam om bij uw instemming direct (schriftelijk) aan te geven dat deze dagen van het vakantietegoed worden afgetrokken. Immers, als iemand zich goed genoeg voelt om van vakantie te genieten, zijn dit vakantiedagen en geen ziektedagen.
Uitbetaling vakantiedagen
Wettelijke vakantiedagen mag je niet uitbetalen aan je werknemer, tenzij de werknemer uit dienst treedt. Heeft een werknemer nog vakantiedagen over op dat moment, dan dienen deze te worden meegenomen in de eindafrekening.
Bovenwettelijke vakantiedagen mogen worden uitbetaald. Daar moet wel een verzoek van de werknemer aan ten grondslag liggen. Een werkgever mag niet zonder overleg besluiten om de bovenwettelijke vakantiedagen uit te betalen aan zijn werknemer. Werkgever en werknemer kunnen elkaar niet verplichten de bovenwettelijke vakantiedagen uit te betalen.
Zorg dus voor een duidelijk overzicht van opgebouwde en opgenomen vakantiedagen en deel dit overzicht ook minimaal 1x per jaar met uw werknemer.