Per 1 augustus 2022 is de nieuwe wet Transparante arbeidsvoorwaarden in werking getreden. Deze wetgeving heeft tot doel meer transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden te bevorderen.
De belangrijkste wijzigingen zijn de bepalingen met betrekking tot het door de werkgever aan werknemer kosteloos ter beschikking stellen van verplichte opleidingen, het verbod op het belemmeren van nevenarbeid en de mogelijkheid voor de werknemer om een verzoek te doen voor meer voorspelbare arbeidsvoorwaarden.
In praktische zin betekent dit dat arbeidsovereenkomsten voor nieuwe werknemers moeten worden aangepast en dat ook werknemers die nu al in dienst zijn een verzoek kunnen doen om die informatie.
De KNDB heeft haar model arbeidsovereenkomsten aangepast aan deze nieuwe wetgeving.
Kosteloze opleiding
De nieuwe wet bepaalt dat de werkgever voor scholing die hij op grond van de wet of de CAO verplicht aan de werknemer moet verstrekken, geen kosten op de werknemer mag verhalen. De werknemer moet tevens – voor zover dat redelijkerwijs mogelijk is – in de gelegenheid gesteld worden de scholing tijdens werktijd te kunnen volbrengen. Die werktijd wordt beschouwd als arbeidstijd. Per 1 augustus 2022 geldt dat voor wettelijke of bij CAO verplicht door de werkgever te verstrekken opleidingen geen terugbetalingsbeding in de arbeidsovereenkomst mag worden opgenomen (of studieovereenkomst af te sluiten met terugbetalingsregeling). Als een dergelijke bepaling toch in de overeenkomst is opgenomen, is deze nietig. In andere gevallen (niet verplichte opleidingen) blijft het wel mogelijk om een terugbetalingsregeling overeen te komen.
Nevenarbeid
Per augustus mag je een werknemer niet meer verbieden werkzaamheden naast haar baan bij u te doen, tenzij daar goede redenen voor zijn. Zo’n reden is bijvoorbeeld gezondheid en veiligheid, de bescherming van vertrouwelijkheid van bedrijfsinformatie, het vermijden van belangenconflicten of overschrijding van de arbeidstijdenwet.
Een nevenwerkzaamhedenbeding in een bestaande overeenkomst, waarin geen objectieve reden staat, blijft geldig. Doe je als werkgever na 1 augustus 2022 een beroep op het beding, dan moet je wel een objectieve reden aan je werknemer kunnen geven. Als je geen goede reden hebt om het beding in stand te houden, is het beding niet meer geldig. Je werknemer kan dan nevenwerkzaamheden verrichten zonder dat dit in strijd is met het beding.
In de KNDB-CAO staat bijv. in art. 3.3 beschreven dat nevenarbeid voor een fulltimer verboden is zonder toestemming van de werkgever. Ook hier zal werkgever dus een objectieve reden moeten geven als hij zijn (fulltime) werknemer nevenarbeid zou willen verbieden.