Heeft u het wel eens met uw medewerkers over ongewenste omgangsvormen en geldzorgen? Het zijn twee belangrijke onderwerpen waarvan medewerkers het vaak lastig vinden om over te praten. Als werkgever kun je daar veel aan doen. Bijvoorbeeld door risico’s vooraf in kaart te brengen, signalen te herkennen en vooral: het bespreekbaar te maken. Daarvoor zijn goede hulpmiddelen beschikbaar. Van tips, brochures en checklists tot en met de vertrouwenspersoon voor de zelfstandige drogisterijbranche: Jantien Meeuwsen van de stichting Duurzame Inzetbaarheid Drogisterijen (DID). Maak er gebruik van, want medewerkers die goed in hun vel zitten – op fysiek, mentaal én financieel gebied – presteren beter en verzuimen minder.
Anticiperen
Medewerkers schamen zich vaak als ze geldzorgen hebben of te maken hebben met ongewenst gedrag. Ze voelen zich schuldig of zijn bang voor het oordeel van anderen. Als werkgever kun je vooraf zoveel mogelijk maatregelen proberen te nemen, bijvoorbeeld door het aan de orde te brengen in het teamoverleg. Bespreek kenmerken van ongewenst gedrag en vraag of uw medewerkers wel eens zoiets hebben meegemaakt. Praat eens over de manier waarop je overzicht kunt houden over je persoonlijke financiën nu de prijzen zo stijgen. En blijf alert op signalen.
Signalen van geldzorgen
Doorgaans valt het op als een collega niet lekker in haar vel zit. Concentratieproblemen, een ‘korter lontje’ of meer ziekmeldingen zijn vaak een signaal dat er iets met iemand aan de hand is. Een vraag over het moment van salarisbetaling of het niet meer meedoen aan cadeautjes voor collega’s kunnen een indicatie zijn voor geldzorgen. Dit soort tekenen zijn hét moment om met uw medewerker in gesprek te gaan. Op deze website staan tips, brochures en checklists om het gesprek aan te gaan over geldzorgen. De brochure ‘ABC gesprekstips voor werkgevers’ uit de toolkit kan zeker van pas komen – ook voor andere onderwerpen.
Ongewenst gedrag? Verwijs naar de vertrouwenspersoon drogisterijbranche
In gesprek gaan over ongewenst gedrag is misschien nog wel een tandje lastiger, zowel voor werkgever als voor de medewerker. Verwijs dan gerust door naar de vertrouwenspersoon voor de zelfstandige drogisterijbranche: DID-adviseur Jantien Meeuwsen. Jantien kan als vertrouwenspersoon uw medewerkers op een voor hen veilige manier een luisterend oor bieden, concrete tips geven en hen in contact brengen met mensen en instanties die hulp kunnen bieden. Jantien Meeuwsen is bereikbaar via 06-41788494 of via jantien.meeuwsen@stichtingDID.nl.