Eind november is de nieuwe Wet werk en zekerheid bij de Tweede Kamer ingediend. Deze wet heeft vergaande gevolgen voor elke ondernemer met personeel en gaat in per 1 juli 2014. De voorstellen vloeien voort uit het sociaal akkoord dat kabinet en sociale partners in april 2013 sloten.
- Werknemers krijgen straks na 3 tijdelijke arbeidscontracten binnen een periode van 2 jaar al recht op een vast dienstverband. Nu is dat nog 3 jaar (ketenbepaling). Deze nieuwe ketenbepaling geldt voor (opvolgende) contracten die per 1 juli 2014 gesloten worden. Als u vóór 1 juli een contract heeft afgesloten dat tijdens de looptijd de twee jaar overschrijdt, blijft de ‘oude’ termijn van drie jaar van toepassing.
- Als een werknemer meer dan 6 maanden niet voor uw bedrijf heeft gewerkt, begint de ketenbepaling weer opnieuw. Dit betekent dat u de werknemer dan weer drie tijdelijke contracten kunt geven binnen twee jaar. Nu is de periode die ervoor zorgt dat de ketenbepaling opnieuw begint slechts 3 maanden.
- De contracten die een werknemer vóór zijn 18e heeft gehad, tellen – als de gemiddelde omvang van de werkzaamheden hoogstens 12 uur per week was – niet mee in de ketenbepaling. Het lopende contract dat een werknemer op zijn 18e verjaardag al heeft, telt wel mee in de ketenbepaling.
- In tijdelijke contracten van maximaal 6 maanden mag geen proeftijd worden opgenomen. Dat geldt ook voor een aansluitend contract.
- Bij het aflopen van een tijdelijk contract dat zes maanden of langer heeft geduurd, moet de werkgever uiterlijk een maand vóór het einde van het contract de werknemer informeren of hij het dienstverband wil voortzetten. Dit geldt ook voor opvolgende contracten.
Ontslag
Met de Wet werk en zekerheid komt er per 1 juli 2015 een vast voorgeschreven route voor ontslag: ontslag om bedrijfseconomische reden gaat via het UWV en ontslag om persoonlijke redenen wordt door de kantonrechter beoordeeld.
Tegelijkertijd komt er waarschijnlijk een nieuw soort vergoeding bij ontslag: de transitievergoeding. Werknemers krijgen na een arbeidsovereenkomst van ten minste twee jaar recht op deze vergoeding die gebruikt kan worden voor scholing en om over te stappen naar een andere baan of een ander beroep.
Deze transitievergoeding wordt afhankelijk van de duur van een dienstverband. De regel is: maandsalaris per dienstjaar en ½ maandsalaris per dienstjaar dat men langer dan tien jaar in dienst is geweest.
WW
De maximale duur van de publiek betaalde WW wordt van 1 januari 2016 tot 2019 stapje voor stapje teruggebracht van 38 naar 24 maanden. Om WW-gerechtigden te activeren om snel weer aan het werk te gaan, wordt vanaf 1 juli 2015 de definitie van passende arbeid aangepast. WW-gerechtigden moeten straks na een half jaar al alle arbeid als passend beschouwen. Dit betekent dat zij ook werk op een lager niveau of tegen een lager salaris moeten accepteren dan hun eerdere baan.