Als wederverkoper moet je weten of de claims op verpakkingen van voedingssupplementen voldoen aan de Claimsverordening. Dat geldt ook voor reclame-uitingen over voedingssupplementen. De Claimsverordening is de wetgeving die bepaalt welke gezondheidsbeweringen over een levensmiddel wel of niet zijn toegestaan. Er zijn gezondheidsclaims en medische claims, met name voor de laatste moet je oppassen.
Wetgeving voor claims
Deze wetgeving is bedoeld om ervoor te zorgen dat reclame over de gezondheidswaarde van een levensmiddel juist is. Uiteraard moet de producent van voedingssupplementen en kruidenpreparaten zich aan deze regels houden bij zijn reclame-uitingen. Maar wist je dat ook jij als verkoper niet alles mag, als je dergelijke producten aan je klanten presenteert? Daarom moet jij ook op de hoogte zijn van wat wel en niet mag.
Gezondheidsclaims
Een gezondheidsclaim is een aanprijzing in een reclame, of op de verpakking van een levensmiddel, met een boodschap over gezondheid. Voorbeelden van gezondheidsclaims zijn ‘met vitamine C voor weerstand’ en ‘goed voor hart en bloedvaten’ op voedingssupplementen. In de wet is bepaald welke gezondheidsaanprijzingen je bij welke ingrediënten mag maken. De Database voorbeeldbewoordingen gezondheidsclaims van KOAG/KAG geeft hiervan een overzicht. Een claim mag alleen gebruikt worden als deze – op basis van wetenschappelijk bewijs – Europees goedgekeurd is.
Medische claims
Een medische claim suggereert dat een bepaald product een ziekte, pijn of een gebrek kan voorkomen, of zelfs kan genezen. Ook tekst ,waarin staat dat een product zorgt voor herstel of een verbetering van de gezondheid, wordt beschouwd als een medische claim. Medische claims mogen echter niet aan voeding of supplementen worden gekoppeld, omdat het geen medicijnen zijn.
Het verschil
Bij gezondheidsclaims gaat het om het bevorderen of in stand houden van een goede gezondheid, een normale groei en ontwikkeling, en de normale functies van het lichaam. Voorbeeld: de claim ‘ter ondersteuning van de spijsvertering’ is een gezondheidsclaim. De spijsvertering is een normale functie van het lichaam. Ieder gezond mens heeft een spijsvertering. De claim suggereert niet dat de spijsvertering ‘niet goed’ zou zijn. Daarentegen is de claim ‘tegen obstipatie’ een medische claim. Dit is niet toegestaan bij voedingssupplementen. Obstipatie hoort namelijk niet bij een normale werking van het lichaam. De claim doelt immers op een verbetering en ‘verkleurt’ daarmee in de richting van een medische claim.
Reclame? Pas op!
Waar moet je nu als verkoper van dergelijke producten op letten? Je mag geen informatie over de geneeskrachtige werking van voedingssupplementen of kruidenpreparaten koppelen aan producten. Dat betekent dat je bijvoorbeeld geen folder of poster met deze informatie bij het product mag presenteren. Dergelijke informatie mag je op zichzelf wel geven, evenals een gevraagd advies; dit is namelijk geen reclame. Maar wanneer je informatie koppelt aan een product, dan wordt informatie reclame. En daarmee moet je voldoen aan de wet, namelijk: gebruik alleen toegestane gezondheidsclaims en géén medische claims!
Bron: NPN