Met de oprichting van de Stichting Duurzame Inzetbaarheid Drogisterijen (DID), voegt de Koninklijke Nederlandse Drogisten Bond (KNDB), samen met FNV Bondgenoten en CNV Dienstenbond, wederom een mooie kleur toe aan haar palet van initiatieven om werkgevers en medewerkers van zelfstandige drogisterijbedrijven financieel te ondersteunen bij het optimaal inzetbaar hebben en houden van drogisterijmedewerkers.
Om dit doel te bereiken gaat deze nieuwe Stichting een tweetal regelingen uitvoeren: een minder werken regeling; en een werk naar werk begeleidingstraject.
Minder werken regeling
Werknemers van 63+ kunnen vanaf twee jaar voor de ingangsdatum van hun ouderdomspensioen (AOW) in aanmerking komen voor een minder werken regeling. Zij kunnen 25% minder werken, tegen hun volledige brutoloon, waarbij Stichting DID 25% van dit brutoloon aan de werkgever financiert.
Met deze regeling blijft de kennis van deze medewerkers behouden voor de werkplek en kunnen zij – die de beëindigde VUT feitelijk al in het vizier hadden – op een prettige manier hun werkzame leven gefinancierd afbouwen.
Werk naar Werk begeleidingstraject
In geval van gedwongen bedrijfssluiting, reorganisatie, surseance of faillissement kan de werkgever ten behoeve van zijn oudere werknemer(s) (55+) een beroep doen op Stichting DID ter financiering van een werk naar werk-begeleidingstraject. Dit begeleidings- en/of opleidingstraject kan bestaan uit (om)scholing, outplacement, sollicitatietraining en andere trajecten die de arbeidsmobiliteit van de werknemer bevordert.
Stichting DID is een door werkgevers (KNDB) en werknemers (FNV en CNV) opgerichte Stichting. De activiteiten zijn gestart op 1 juli 2013 en de uitvoering is ondergebracht bij de AGH in Rijswijk. De Stichting maakt gebruik van de opgebrachte gelden van de voormalige Stichting Vervroegd Uittreden Drogisterijbranche (VUT), die eind 2012 is geëindigd, en heeft derhalve een tijdelijk karakter.
Nicole Hoetjes, algemeen secretaris van de KNDB – initiatiefnemer van deze nieuwe Stichting – en tevens voorzitter van Stichting DID, voorziet dat de branche zeker de komende zeven jaar deze reeds opgebrachte gelden kan aanwenden voor genoemde doelen. Hiermee geeft de branche aan belang te hechten aan het thema duurzame inzetbaarheid van haar medewerkers en hierin te willen investeren.
De KNDB is zeer verheugd dat zij de VUT-miljoenen van haar achterban hiermee toegankelijk heeft gemaakt voor de doelgroep die ze heeft opgebracht.
Klik hier voor meer informatie en voor aanvraagformulieren.