De vakantieperiode staat voor de deur. Een tweede zomer in coronatijd. Hoe en waar weten we nog niet precies.
Werknemers die een vakantie naar het buitenland overwegen dienen zich goed te bedenken dat mogelijke gevolgen voor hun eigen rekening komen.
Voor de werkgever is dit een goed moment om het personeel voor te lichten over de wijze hoe u hiermee om zal gaan. Wat doet u bijvoorbeeld met de loonbetaling als uw werknemer niet terug kan keren van vakantie of aansluitend verplicht in quarantaine moet?
Normaliter ligt quarantaine niet in de risicosfeer van de werknemer, maar nu is dit gegeven vooraf al bekend en neemt een werknemer zelf bewust dit risico. Inhouding van loon is een zware sanctie en kan door een werknemer worden aangevochten. Daarom is het noodzakelijk uw werknemer van te voren schriftelijk te waarschuwen voor eventuele consequenties.
Voor werkgever is het aan te raden om personeel in ieder geval in het algemeen te waarschuwen dat zij de richtlijnen vanuit de overheid moeten volgen. Bovendien is het aan te raden om uw werknemers vooraf schriftelijk te wijzen op de consequenties van het op vakantie gaan naar een land met code geel, oranje of rood en zal indien zij daarom de arbeid niet kan verrichten ook geen loon ontvangen.
Met onderstaande modelbrief kunt u uw werknemers vooraf informeren. Doe er uw voordeel mee!
Update begin mei
De wetgeving ‘geen arbeid geen loon’ is sinds 1 januari 2020 gewijzigd. De hoofdregel in de wet gewijzigd: geen arbeid, wel loon. Tot die datum moest de werknemer aannemelijk maken dat het het niet verrichten van de arbeid in de risicosfeer van de werkgever lag. Nu is het andersom: nu moet de werkgever aannemelijk maken dat het niet verrichten van de arbeid in de risicosfeer van de werknemer ligt.
Vakantie en kleurcodes: wanneer is het (niet) verantwoord om op reis te gaan?
Het kabinet heeft besloten dat vanaf 15 mei 2021 reizen naar landen met een laag besmettingsniveau weer mogelijk zijn. Veilige landen krijgen in het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken kleurcode groen of geel. Landen of gebieden die het RIVM heeft aangemerkt als hoogrisicoland hebben kleurcode oranje in het reisadvies. Reizigers uit hoogrisicolanden moeten bij terugkeer in Nederland een negatieve testuitslag kunnen tonen en worden dringend geadviseerd 10 dagen in quarantaine te gaan. Na 5 dagen kan de quarantaine beëindigd worden met een negatieve test.
De werknemer die er bewust voor kiest om naar het buitenland op vakantie te gaan in coronatijd, neemt hiermee bewust een risico dat quarantaine bij terugkomst verplicht is (of tijdens verblijf in het buitenland verplicht is geworden). Het gevolg hiervan is dat de werknemer tijdens de quarantaineperiode geen recht heeft op loon, als zij niet kan thuiswerken. De werknemer kan dan wel in gesprek gaan met haar werkgever om afspraken te maken over bijvoorbeeld het opnemen van verlofuren/vakantiedagen, voor de duur van de quarantaine.
Deze wetgeving is sinds 2020 van kracht. Er is bijna nog geen jurisprudentie (uitspraken van rechters over) hoe hiermee om te gaan.
Houd ook de site van Rijksoverheid over quarantaineregels in de gaten.
Heeft u vragen, bel ons gerust.