Minister Koolmees heeft besloten de concernbepaling in de NOW-maatregel aan te passen waardoor straks ook werkmaatschappijen (dochterbedrijven) een beroep op deze regeling kunnen doen, ook als ze onderdeel zijn van een concern dat weinig omzetverlies heeft of zelfs winst draait.
In de tweede helft van maart is de Tijdelijke Noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW) van kracht geworden, waarvoor sinds 6 april aanvragen kunnen worden ingediend.
Een van de zorgpunten in de NOW is de zogenaamde concernbepaling. Bij sommige concerns zijn sommige werkmaatschappijen geheel of gedeeltelijk stilgevallen door de Coronacrisis terwijl andere werkmaatschappijen binnen het concern voldoende omzet draaien of zelfs nog winst maken (denk in onze branche aan de schoonheidssalons). Het concern als geheel voldoet dan niet aan het criterium van de twintig procent omzetverlies. Werkgevers- en werknemersorganisaties waarschuwden recent dat het grotendeels stilvallen van werkmaatschappijen niet altijd binnen een concern oplosbaar is en dat er dan banen verloren zullen gaan.
Aanpassing van toepassing op rechtspersonen
Voor zover we dit op dit moment kunnen beoordelen is deze verruiming alleen van toepassing op rechtspersonen (BV’s en NV’s). Een VOF is geen rechtspersoon, waardoor deze aanpassing niet van toepassing is op VOF’s.
Voorwaarden
Er gelden wel voorwaarden. Zo moet er een akkoord zijn over werkbehoud. Bij werkmaatschappijen met minder dan twintig werknemers moet daarvoor overeenstemming worden bereikt met een vertegenwoordiging van werknemers. Bij meer dan twintig werknemers is een akkoord met de vakbond nodig. Ook moet een concern waarvan een werkmaatschappij een beroep doet op de regeling, verklaren dat ze over 2020 geen dividend of bonussen uitkeren, of eigen aandelen inkopen. Tevens komen er extra eisen die door de accountant worden getoetst.
In een brief aan de Tweede Kamer heeft de Minister de wijzigingen toegelicht.
Lees meer op de site van Rijksoverheid.
Zodra de wijziging gepubliceerd wordt en de inwerkingtreding ingaat, zullen wij dat hier vermelden.