Na twee jaar arbeidsongeschiktheid stopt de loondoorbetaling en mag een werkgever ontslag voor zijn werknemer aanvragen op grond van langdurige arbeidsongeschiktheid. Dan geldt wel dat er een transitievergoeding moet worden betaald. Om die reden houd menig werkgever zijn werknemer in dit geval slapend in dienst, zonder dat hier nog loonkosten tegenover staan.
Tot 8 november jl. hebben rechters steeds geoordeeld dat de werkgever niet tot ontslag kon worden gedwongen. Op 8 november jl. heeft de Hoge Raad geoordeeld dat op basis van goed werkgeverschap, onder omstandigheden, de werkgever verplicht is een einde te maken aan het slapend dienstverband. Gevolg is dat de transitievergoeding dan alsnog dient te worden uitgekeerd aan de werknemer.
De motivering van de Hoge Raad volgt voornamelijk op de invoering de Compensatieregeling Transitievergoeding bij Langdurige Ziekte. De werkgever kan zich volgens de Hoge Raad niet (meer) verschuilen achter de (hoge) kosten van de transitievergoeding nu deze door het UWV wordt gecompenseerd. Kort gezegd kan vanaf 1 april 2020 de transitievergoeding die betaald is aan een werknemer die langdurig ziek is geweest (2 jaar) en waarvan de arbeidsovereenkomst is beëindigd, gedeclareerd worden bij het UWV.
De Hoge Raad laat wel nog ruimte, dat als de werkgever gerechtvaardigde belangen heeft, het slapend dienstverband (nog) niet hoeft te worden beëindigd, dat deze verplichting dan ook niet geldt. Als voorbeeld wordt genoemd de situatie als er nog reëel uitzicht is op re-integratie.
LEES HIER MEER over de compensatieregeling.
De KNDB kan haar leden desgewenst ondersteunen bij dit traject.