Werknemer krijgt liever compliment dan salarisverhoging
Het is de goedkoopste manier om medewerkers een goed gevoel te geven: complimentjes uitdelen.
Toch doen leidinggevenden het maar mondjesmaat. Met allerlei negatieve gevoelens zoals teleurstelling, onzekerheid en onverschilligheid bij werknemers als gevolg.
Dat blijkt uit het Nationaal Waarderingsonderzoek van Nuon onder ruim duizend Nederlanders.
Waardering wordt onderschat. Doorgaans wordt tijdens functioneringsgesprekken uitgebreid stilgestaan bij verbeter- en ontwikkelpunten en minder bij zaken die gewoon goed gaan.
Sommige ondernemers zouden best willen starten met personeelsgesprekken of daar meer structuur in aan willen brengen, maar weten niet goed hoe of zijn – zeker aan het einde van het jaar – bang dat werknemers verwachten dat er over loon wordt gesproken.
Dat laatste is eenvoudig te pareren door aan te geven dat de CAO drogisterijbranche wordt gevolgd (ook qua loongebouw). Maar uit menig onderzoek blijkt – ook dit onderzoek bevestigt dat weer – dat het merendeel van de medewerkers veel meer waarde hecht aan een schouderklopje of het uitspreken van waardering dan een financiële uiting. Bovendien ebt het geluksgevoel van een geldelijke beloning veel sneller weg dan na waardering of inlevingsvermogen.
Op de KNDB-site volop actuele handvatten voor het voeren van functioneringsgesprekken.
Lastig om ermee te beginnen of hier structuur in aan te brengen?
Zelfstandige drogisterijondernemers kunnen momenteel kosteloos een beroep doen op een adviseur die ze kan begeleiden bij het voeren van dit soort gesprekken, waarbij een ondernemer tips krijgt hoe zijn team beter kan presteren. Natuurlijk wordt ook ingegaan op het ontwikkelen van werknemers en het vergroten van de inzetbaarheid van medewerkers. Deze adviseur (coach) wordt beschikbaar gesteld door stichting Duurzame Inzetbaarheid Drogisterijen (DID), een initiatief van de KNDB.