Op 10 juni 2014 heeft de Eerste Kamer de wet Werk en Zekerheid aangenomen. Deze wet heeft vergaande gevolgen voor elke ondernemer met personeel. Enkele beoogde wijzigingen zijn doorgeschoven naar intredingsdatum 1 januari 2015 en 1 juli 2015. Zo heeft de werkgever meer ruimte om zich voor te bereiden op nieuwe wetgeving. De nieuwe wetgeving heeft gevolgen voor arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd, met name voor de proeftijd, het concurrentiebeding, de aanzegtermijn en de loondoorbetaling van oproepkrachten.
Belangrijkste wijzigingen
Download de KNDB Flyer WWZ voor alle ins en outs.
Proeftijd
Per 1 januari 2015 is het aangaan van een proeftijd niet toegestaan in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd van zes maanden of korter. Kortom: alleen bij arbeidscontracten vanaf 6 maanden plus een dag mag een proeftijd van maximaal een maand worden overeengekomen (alleen een schriftelijk overeengekomen proeftijd is geldig).
Opzegging en aanzegtermijn arbeidsovereenkomsten bepaalde tijd
Tot 1 januari 2015 eindigt een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd van rechtswege, zonder dat opzegging is vereist. Per 1 januari 2015 dient een aanzegtermijn van een maand gehanteerd te worden voor arbeidsovereenkomsten vanaf 6 maanden. Kortom: in geval van contracten voor bepaalde tijd van minimaal 6 maanden moet minimaal een maand voor het aflopen van het contract door de werkgever schriftelijk worden aangegeven:
- over het al dan niet voortzetten van de arbeidsovereenkomst en
- bij voortzetting, over de voorwaarden waaronder de werkgever de arbeidsovereenkomst wil voortzetten.
Verzuimt een ondernemer de aanzegtermijn in acht te nemen, dan kan de werknemer een schadevergoeding (maandsalaris) bij de werkgever claimen. De aanzegtermijn geldt niet als de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd niet op een kalenderdatum eindigt, bijv. wanneer een contract is aangegaan voor de duur van een project.
Ketenbepaling
Op dit moment kan de ondernemer nog steeds 3 opvolgende tijdelijke arbeidsovereenkomsten aangaan binnen een periode van 36 maanden. Na een onderbreking van 3 maanden, begint deze keten weer opnieuw.
Per 1 juli 2015 mogen nog 3 opvolgende tijdelijke arbeidsovereenkomsten worden aangegaan binnen 24 maanden. Na een onderbreking van 6 maanden, begint deze keten weer opnieuw. Een uitzondering wordt gemaakt voor werknemers jonger dan 18 jaar die maximaal 12 uur per week werken.
Concurrentiebeding
Per 1 januari 2015 is het opnemen van een concurrentiebeding in tijdelijke contracten niet meer toegestaan, tenzij zwaarwichtige bedrijfsbelangen dit vereisen. Volgens de cao drogisterijbranche was het aangaan van een concurrentiebeding al niet meer toegestaan.