De stichting Duurzame Inzetbaarheid Drogisterijen is een door werkgevers en werknemers opgerichte stichting, waarvan de activiteiten zijn gestart op 1 juli 2013.
Deze stichting maakt gebruik van de opgebrachte gelden van de voormalige Stichting Vervroegd Uittreden Drogisterijbranche en de opgebrachte aaop-gelden (bedoeld ter dekking van de WAO-aanvulling) en heeft een tijdelijk karakter.
De stichting wordt bestuurd door vertegenwoordigers van:
- Koninklijke Nederlandse Drogisten Bond
- CNV Vakmensen
Doelstelling
- het bevorderen van de inzetbaarheid van oudere medewerkers, werkzaam bij zelfstandige drogisterijbedrijven die hebben bijgedragen aan de Stichting Vervroegd Uittreden Drogisterijbranche
- het uitkeren van een loonaanvulling op de WGA-uitkering
- het voorkomen van WIA-instroom van werknemers bij zelfstandige drogisterijbedrijven.
De stichting tracht dit doel te bereiken door uitvoering te geven aan onderstaande regelingen:
- Minder werken regeling
- Werk naar werk begeleidingstraject
- Uitkeren van een loonaanvulling op de WGA-uitkering
- Het financieren van interventies ter voorkoming of verkorting van verzuim
- Het talentcenter www.loopbaanpleindrogisterijen.nl
- Slachtofferhulp via DOeN; 24×7 hulp bij traumatische ervaringen via 088-5150700
- Continuïteit bedrijfsvoering/vervanging ondernemer
- Jantien Meeuwsen adviseert ondernemers en werknemers over duurzame inzetbaarheid en de mogelijkheden
De regelingen van DID
Minder werken regeling
Werknemers kunnen vanaf twee jaar voor de ingangsdatum van hun ouderdomspensioen (AOW) in aanmerking komen voor een minder werken regeling. Werknemers kunnen 25% minder werken, tegen hun volledige brutoloon, waarbij deze Stichting 25% van dit brutoloon aan de werkgever financiert.
Werk naar Werk begeleidingstraject
In geval van (gedwongen) bedrijfssluiting, reorganisatie, surseance of faillissement kan de werkgever t.b.v. zijn werknemer(s) een beroep doen op de stichting ter financiering van een werk naar werk-begeleidingstraject. Dit begeleidings- en/of opleidingstraject kan bestaan uit (om)scholing, outplacement, sollicitatietraining en andere trajecten die de arbeidsmobiliteit van de werknemer bevordert.
Financiering Verzuimoplossingen
Per 1 juli 2014 is stichting DID ook het aanspreekpunt geworden voor ondernemers en medewerkers voor financieringsaanvragen rondom verzuimoplossingen. Hierbij valt te denken aan het financieren van de aanvulling op de WGA-uitkering, spoor 2 trajecten, mediation en interventies ter voorkoming en verkorting van verzuim.
Slachtofferhulp via DOeN
Zelfstandige drogisterijondernemers en hun personeel kunnen in geval van traumazorg (agressie, bedrijfsongeval, overval, etc.) een beroep doen op Slachtofferhulp DOeN via telefoonnr 088 – 5150 700.
Continuïteit bedrijfsvoering / vervanging ondernemer
Zelfstandige drogisterijondernemers die geconfronteerd worden met tijdelijke en uitzonderlijke omstandigheden (ziekte of andere ontstentenis) kunnen in aanmerking komen voor een financiële tegemoetkoming ten behoeve van de continuering van de bedrijfsvoering. In te zetten voor de tijdelijke inhuur van bijvoorbeeld een vervangend (assistent-)bedrijfsleider.
Adviseur Jantien Meeuwsen
DID heeft een adviseur aangesteld: Jantien Meeuwsen. Mevrouw Meeuwsen bezoekt zelfstandige drogisterijen om de activiteiten van DID breder onder de aandacht van de doelgroep te brengen.
Eén aanspreekpunt voor duurzame inzetbaarheid en verzuim
Stichting DID verzorgt een totaalpakket voor werknemers en werkgevers binnen de zelfstandige drogisterijbedrijven als het gaat om duurzame inzetbaarheid en de financiering van verzuimoplossingen.
Om in aanmerking te komen voor de regelingen dient de aanvrager te voldoen aan de statuten en reglementen van DID.
Meer informatie over de stichting en de regelingen is te vinden op stichtingDID.nl.