Feestdagenregeling
De CAO kent een feestdagenregeling die staat beschreven onder artikel 6.1.2 sub C. Indien gewenst kan een werkgever ervoor kiezen artikel 6.1.2 sub D te hanteren. Dit besluit moet volgens de CAO schriftelijk worden vastgelegd (bijv. bij huishoudelijk reglement).
Volgens artikel 6.1.2 C van de CAO drogisterijbranche worden de feestdagen naar evenredigheid van de contracturen – en rekening houdend met het feitelijk gewerkte aantal uren – verrekend met de werknemer. Dat geldt voor iedere feestdag die valt van maandag t/m zaterdag, ongeacht of men wel of niet op de feestdag zou hebben gewerkt als het geen feestdag betrof.
D.w.z. dat een fulltimer per feestdag 37/5=7,4 uur doorbetaald vrij krijgt. Een fulltimer zou derhalve in een week waarin één feestdag valt geen 37 uur ingeroosterd moeten worden, maar 37 – 7,4 = 29,6 uur. Voor een parttimer geldt dit naar rato, dus iemand die 20 uur p/wk werkt krijgt per feestdag 20/37 x 7,4 uur = 4 uur en zou in een week waarin een feestdag valt dus geen 20 uur moeten werken, maar 20 – 4 = 16 uur. Dan is de feestdag direct verrekend.
Bovenstaand systeem moet voor elke feestdag (maandag t/m zaterdag) worden gehanteerd.
Voorbeeld 1
Een werknemer werkt altijd op maandag, vrijdag en zaterdag in totaal 24 uur. 2e Paasdag valt op een maandag. Voor de feestdag ontvangt zij 24/37×7,4=4,8 uur. Zij zou deze week eigenlijk slechts 24-4,8 = 19,2 uur ingeroosterd hoeven te worden (gelet op de feestdag). Dit gebeurt in dit voorbeeld niet. Zij is maandag vrij en werkt vrijdag en zaterdag haar normale uren, zijnde 16 uur. Zij werkt op maandag altijd 8 uur. Gelet op de feestdag krijgt zij voor deze maandag slechts 4,8 uur doorbetaald en zal zij dus op een ander moment 8-4,8=3,2 uur in moeten halen.
Hemelvaartsdag valt standaard op donderdag. De werknemer uit dit voorbeeld werkt op donderdag niet, maar zij krijgt volgens de regeling uit de cao wel 4,8 uur doorbetaald voor deze feestdag. Zij zou dus geen 24 uur maar 24-4,8=19,2 uur ingeroosterd moeten worden. Dit gebeurt niet. Zij werkt gewoon haar 24 uur op maandag, vrijdag en zaterdag. In dit geval heeft de werknemer dus nog recht op een extra 4,8 uur.
Door de regeling het hele jaar door toe te passen, voor elke feestdag, krijgt iedere werknemer exact waar zij recht op heeft en heeft niemand zogezegd pech of mazzel (afhankelijk hoe de feestdagen vallen).
Voorbeeld 2
Op de feestdag is de winkel geopend en wordt door de werknemer arbeid verricht. De werknemer werkt normaal 37 uur en krijgt dus voor deze feestdag 7,4 uur doorbetaald vrij. De feestdag wordt niet direct gecompenseerd omdat de werknemer gewoon haar 37 uur werkt die week. De 7,4 uur voor compensatie van de feestdag ontvangt de werknemer dus nog op een ander moment.
Op de feestdag heeft zij feitelijk 6,5 uur gewerkt, dus over die 6,5 uur ontvangt zij nog eenmaal 100% extra. Voor de uren die op een feestdag worden gewerkt wordt in totaal 200% betaald.
Verplaatsing koopavond
Indien een koopavond geen doorgang kan vinden wegens de regels zoals gesteld in de winkeltijdenwet (bijv. op Goede Vrijdag, 4 mei of kerstavond 24 december wanneer de winkel tot 19.00 uur open mag zijn), dan kan de gemeente adviseren de koopavond te verplaatsen.
Als de koopavond wordt verplaatst (bijv. naar donderdag) mag u van de medewerkers verlangen dat zij op donderdagavond in plaats van vrijdagavond werken, mits zij hiervan ruim van te voren op de hoogte worden gesteld.
Bij het vervallen van (een deel van) de koopavond krijgen werknemers die volgens rooster altijd op vrijdagavond werken de niet gewerkte uren doorbetaald.